Miten työnantaja voi edistää työelämän monimuotoisuutta käytännössä? Siihen löytyy monia käyttökelpoisia vinkkejä koulutus- ja viestintämateriaaleista, jotka Suomen Nuorkauppakamarit ry koosti AEL-säätiön apurahan turvin.
Suomen Nuorkauppakamarit ry oli mukana SuomiAreenan keskustelussa, jonka aiheena oli MUST: Monimuotoisuus Uusi Supervoima Työelämään. Nuorkauppakamareiden Sini Havukaisen (vas.) ja Taru Mikkosen lisäksi paikalla olivat Laura Lindeman, Peter Vesterbacka, Matias Marttinen ja Riku Happonen.
Suomen Nuorkauppakamarit ry sai AEL-säätiöltä apurahan International Employer of the Year -kilpailun näkyvyyden ja tunnettuuden edistämiseen. IEY-kilpailussa etsitään suomalaisia organisaatioita, jotka ovat onnistuneesti rekrytoineet, työllistäneet ja pitäneet palveluksessaan maahanmuuttajia ja kansainvälisiä osaajia.
Nuorkauppakamarit koosti apurahan turvin koulutus- ja viestintämateriaaleja vuoden 2022 kilpailun voittajien vastauksista. Materiaaleihin on koottu parhaita työllistämiskäytäntöjä, jotka edistävät monimuotoisuutta.
IEY-kilpailun projektipäällikkö Iiro Ignatiuksen mukaan tietopaketille on ollut ollut selvästi tilausta, ja materiaalit ovat saaneet paljon näkyvyyttä.
Kilpailu järjestetään nyt kolmatta kertaa peräkkäin. Vuoden 2023 kilpailussa Nuorkauppakamarit palkitsee yrityksiä, jotka edistävät monikulttuurisuutta esimerkiksi palkkaamalla maahanmuuttajia.
Apuraha auttoi parantamaan kilpailun tunnettuutta
Vuoden 2022 kilpailuun osallistui 10–12 yritystä. Nyt hakemuksia on kertynyt 44 kappaletta, joten apurahalla toteutettu näkyvyys- ja tunnettuustyö on tuottanut tulosta. Kilpailu on kasvanut ja juurtunut pysyväksi osaksi Suomen Nuorkauppakamarien toimintaa.
Kilpailusarjoja on kolme: pienet ja keskisuuret yritykset, suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
– Järjestimme apurahalla viime vuonna myös keskustelutilaisuuden työelämän monimuotoisuudesta SuomiAreenassa. Lisäsi osallistuimme näkyvästi Shift Business Festival -tapahtumaan, sanoo Ignatius.
”Tunnustan, että olen itsekin työnantajana saattanut jännittää esimerkiksi ulkomaalaisten palkkaamista”, kertoo International Employer of the Year -kilpailun projektipäällikkö Iiro Ignatius.
”Monimuotoisuus nähdään usein liian monimutkaisena asiana”
Yksi Nuorkauppakamarien tehtävistä on lisätä positiivista keskustelua työelämän monimuotoisuudesta. IEY-kilpailun avulla järjestö esittelee työnantajien menestystarinoita ja kannustaa organisaatioita rekrytoimaan ulkomaalaisia: he ovat avainasemassa Suomen talouskasvun kannalta.
– Haluamme taklata tabuja ulkomaalaisesta työvoimasta ja kansainvälistymisestä. Faktisesti Suomeen tarvitaan lisää työvoimaa.
Ignatiuksen mukaan monimuotoisuus nähdään usein liian vaikeana ja monimutkaisena asiana. Keskeistä on oppia tuntemaan ja ymmärtämään eri kulttuureita. Hyvinvointivaltio tarvitsee veronmaksajia, joten on pohdittava, miten yritykset saavat ihmiset pysymään Suomessa. Sekin on ratkaistava, miten ulkomaiset osaajat saadaan haluamaan Suomeen.
Ignatius on käynyt esittelemässä IEY-kilpailua Islannissa Pohjoismaiden nuorkauppakamarien Nordic Academyssa, jonka tarkoituksena on kouluttaa jäseniä ja lisätä yhteistyötä Pohjoismaiden kesken. Hän kertoo, että Nuorkauppakamarien kilpailu herätti Islannissa kansainvälistä kiinnostusta.
Apurahahanke on opettanut Ignatiuselle paljon. Avoimuus, oikea-aikainen ja sisältöinen viestintä, tiedon kerääminen ja jakaminen sekä hyvien käytänteiden vaihtaminen ovat hänen mukaansa tehokkaita vaikuttamiskeinoja.
– Tunnustan, että olen itsekin työnantajana saattanut jännittää esimerkiksi ulkomaalaisten palkkaamista. Olen kuitenkin saanut rohkeutta ja kyvykkyyttä edistää monimuotoisuutta käytännössä, kun olen työssäni saanut tehdä näkyväksi suomalaisten yritysten onnistuneita toimintamalleja.
– Saamamme apuraha tukee positiivisella tavalla suomalaisen työelämän rakennemuutosta.
Nuorkauppakamari on kansainvälinen alle 40-vuotiaiden kehittymis- ja johtamiskouluttautumisjärjestö sekä kontaktiverkosto. Järjestö kehittää yhteiskuntaa ja johtajuutta paremman tulevaisuuden turvaamiseksi. Suomen Nuorkauppakamarit ry on perustettu vuonna 1957.