Esittelyssä apurahahanke: Pelikortit uudistavat liiketoiminta-ajattelua

”Talousajatteluun, liiketoimintaan ja johtamiseen tarvitaan pikaisesti uudenlainen lähestymistapa”, sanoo Ethican toimitusjohtaja Paula Fontell. AEL:n apurahalla syntyneet pelikortit vastaavat tähän haasteeseen.

Regenerative Business -pelikortit auttavat ymmärtämään, mitä kaikkea regeneratiivisuus eli uudistava kasvu tarkoittaa yritykselle.
Tämä kortti kuvaa arvoverkostoja.

Pelikorttihanke sai alkunsa, kun Ethica Oy halusi auttaa yrityksiä ymmärtämään, mitä uudistava liiketoiminta tarkoittaa. Ethica on kiertotalouskonsultointiin erikoistunut kotimainen asiantuntijaorganisaatio.

– EU on kiertotaloussuunnitelmassaan ja Green Deal -strategiassaan määritellyt tavoitteeksi uudistavan talousmallin, kertoo Ethican toimitusjohtaja ja hankkeen vetäjä Paula Fontell.

Ethican missiona on, että uudistava ja kiertotalouden mukainen toiminta huomioitaisiin jo yritysten strategiassa ja tuotekehityksessä.

– Uudistava eli regeneratiivinen liiketoiminta tähtää siihen, että toiminnan vaikutukset ympäristöön ja yhteiskuntaan ovat nettopositiivisia. Se on huomattavasti kunnianhimoisempi tavoite kuin se, että tuotetaan mahdollisimman vähän haittaa.

”Kehitystyö ei olisi onnistunut ilman apurahaa”

Fontellin mukaan ethicalaiset ovat alansa huippuasiantuntijoita, jotka ovat lukeneet uudistavasta taloudesta ja liiketoiminnasta lähes kaiken olemassa olevan tiedon. Heidän asiantuntemuksestaan ovat tähän saakka hyötyneet Ethican asiakkaat.

– Kehitystyö ja pelikorttien kehittäminen eivät olisi onnistuneet ilman AEL:n apurahaa, sillä konsulttityössä aika kuluu asiakasprojekteihin.

Pelikorttien ympärille syntyi sivusto: uudistavaliiketoiminta.fi, josta pelikortit ovat ladattavissa. Kortteihin voi tutustua kuuntelemalla podcast-sarjaa, jonka ensimmäisissä jaksoissa vierailevat Baltic Sea Action Groupin Saara Kankaanrinta ja Metsä Groupin Ilkka Hämälä.

– Hämälä kertoo konkreettisin esimerkein, miten Metsä Group on omaksunut uudistavan kiertotalousajattelun osaksi toimintaansa.

Ethican toimitusjohtaja Paula Fontellin mukaan nyt on aika miettiä, millaista maailmaa me haluamme luoda. 

Aikaa ei ole hukattavaksi

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra julkaisee syyskuussa 2023 ensimmäisen kattavan suomenkielisen raportin siitä, mitä uudistava eli regeneratiivinen talous tarkoittaa. Fontell vierailee julkistamistilaisuudessa ja kertoo pelikorttien pohjalta, miten yritykset voivat kehittää omaa liiketoimintaansa uudistavaksi.

– Aihe on tärkeä. Tarvitaan iso herätys, koska ilmaston, resurssipulan ja planetaaristen ongelmien näkökulmasta aikaa ei ole paljon. Puhutaan vain kymmenistä vuosista, joten talousajatteluun, liiketoimintaan ja johtamiseen tarvitaan pikaisesti uudenlainen lähestymistapa.

Hankkeessa laaditut pelikortit sisältävät esimerkiksi luontopositiivia liiketoimintamalleja. Fontell korostaa, että tärkeintä on johdon mielenmaisema ja ihmisten oma halu toimia.

– On kysymys siitä, millaista maailmaa haluamme luoda. Menemmekö edelleen talous ja eurot edellä vai haluammeko säilyttää maapallon, luonnon ja yhteiskunnan hyvänä ja elinkelpoisena lapsille ja lapsenlapsillemme.

Lisätietoja: Lataa pelikortit ja kuuntele podcastit: uudistavaliiketoiminta.fi Seuraa Sitran webinaaria 7.9. regeneratiivisesta taloudesta.

Lue lisää

Historia

Säätiömme juuret ovat viime vuosisadan alussa, jolloin Suomi oli voimakkaan teollistumisen edessä. Tarvittiin monenlaista koulutusta ja tähän tarpeeseen vastasi vuonna 1922 perustettu Ammattienedistämislaitos.

Pysy ajan tasalla!

Kirjaudu sisään​