Esittelyssä apurahahanke: ”Jotta asiat kehittyvät, on tehtävä innovatiivisia kokeiluja”

Patternsform Agencyn seminaarisarja pureutuu NFT-teknologian mahdollisuuksiin ja avaa aivan uusia näkökulmia tekstiilisuunnitteluun.

Patternsfrom Agencyn toimitusjohtaja Jenni Moberg (oik.) on erittäin tyytyväinen seminaarisarjaan. NFT-teknologia on vielä kehitysvaiheessa, mutta mahdollisuuksia on valtavasti.

Patternsfrom Agency on Pohjoismaiden suurin tekstiili- ja pintasuunnitteluagentuuri, joka edustaa suomalaisia tekstiilisuunnittelijoita ulkomailla. Agentuuri järjestää AEL:n apurahalla Lohkoketjuteknologiat luovilla aloilla -webinaarisarjan, joka on ilmainen ja kaikille avoin. Sarja kestää vuoden 2023 saakka. 

Agentuurin toimitusjohtaja Jenni Moberg kertoo, että yhtiö halusi konkreettisten esimerkkien avulla tuoda esille NFT-teknologian mahdollisuuksia ja parhaita käytäntöjä luovan alan tekijöille, heidän edustajilleen ja asiakaskunnalle.

Lyhenne NFT tulee sanoista ”non-fungible token”, mikä tarkoittaa uniikkia – ei vaihdettavissa olevaa. NFT on eräänlainen lohkoketjuihin perustuva aitousleima, joka mahdollistaa digitaalisen omistajuuden todentamisen.

– Lisäksi halusimme tutkia virtuaalista kuluttamista ja mahdollisuuksia lisätä tuotantoketjujen läpinäkyvyyttä. Esimerkiksi tekstiiliteollisuuden epäeettiset käytänteet vähenevät, jos tuotantoketju on läpinäkyvä, Moberg sanoo.

Virtuaalista taidetta ja ruokaa

Tähän mennessä webinaareissa on syvennytty esimerkiksi siihen, miten Kansallisgalleria on siirtänyt taidetta virtuaalimaailmaan. OneRaren perustaja puolestaan kertoi intialaisesta yhtiöstään, joka luo ruokaa virtuaaliseen maailmaan eli metaverseen.

– Myös suomalainen HK on luonut oman metawurstin. Tällaiset esimerkit ovat inspiroivia ja osoittavat, miten NFT-teknologia laajentaa luovuuden ja liiketoiminnan rajoja. Toivottavasti saamme syksyn webinaareihin HK:lta puhujan.

 Teknologia uudistaa alaa ja edistää eettisyyttä 

Mobergin mukaan tekstiiliala on perinteinen ja vähän konservatiivinenkin. Kuosisuunnittelu toimii yhä pääosin fyysisessä maailmassa, mutta uudet teknologiat tekevät tuloaan. Nyt on meneillään vaihe, jossa uusia mahdollisuuksia kartoitetaan. 

– Pohdimme, onko NFT-teknologian hyödyntäminen meille kuosien mallisuojaamista, kuvien myymistä vai sitä, että NFT:llä saisi kuosia esimerkiksi kilometrin suuntaansa.

NFT-teknologiaa voi myös hyödyntää tekstiiliteollisuuden eettisyyden parantamiseen. Moberg kertoo esimerkin yrityksestä, joka luo puuvillapelloilla puuvillaerille NFT:t, jotka mahdollistavat erän seurannan koko tuoteketjun ajan. 

– Lohkoketjut ovat yksi vaihtoehto tuotteiden jäljittämiseen. 

Peliala uusi markkina – virtuaalimaailmassa kaikki on mahdollista

Mobergin mukaan tulevaisuudessa peliteollisuus voisi olla kuosialalle kokonaan uusi markkina. 

– Peleissä on paljon erilaisia hahmoja, joita voisi vaatettaa design-kuoseilla, ja virtuaalimaailmoihin voisi tehdä esimerkiksi tapetteja. On kiinnostavaa, ettei virtuaalimaailmassa ole painovoiman rajoitteita, vaan kaikki on mahdollista. 

Moberg korostaa kuitenkin sitä, että teknologia on vielä kehitysvaiheessa.

– On huomioitava, millaiset valmiudet asiakkailla on siirtyä käyttämään NFT-teknologiaa, saati ostaa sitä. 

”Hanke sai katsomaan maailmaa uusin silmin”

Moberg kertoo, että ilman AEL-säätiön apurahaa Patternsfrom Agency ei olisi pystynyt selvittämään NFT-teknologian käyttömahdollisuuksia saati jakamaan niistä informaatiota. Hän on ilahtunut siitä, että AEL-säätiö uskoi NFT-hankkeeseen.

– Hanke sai katsomaan maailmaa uusin silmin. Jotta asiat kehittyvät, on tehtävä rohkeita ja innovatiivisia kokeiluja, Moberg sanoo.

Saamallaan apurahalla Patternsfrom Agency toteutti myös markkinatutkimuksen asiakkaiden toiveista. Tutkimuksessa selvitettiin muun muassa sitä, voisiko myytävä NFT-tuote olla esimerkiksi kuosi, jota digitaalinen hahmo voi käyttää. 

 

Lisätietoja: Jenni Moberg, jenni@patternsfrom.fi, +358 44 300 9889

Tutustu webinaarisarjaan

Kuvaaja: Kaspars Teilāns

Lue lisää

Historia

Säätiömme juuret ovat viime vuosisadan alussa, jolloin Suomi oli voimakkaan teollistumisen edessä. Tarvittiin monenlaista koulutusta ja tähän tarpeeseen vastasi vuonna 1922 perustettu Ammattienedistämislaitos.

Pysy ajan tasalla!