E2 Tutkimus ja Wärtsilä kehittävät kansainvälisen rekrytoinnin väyliä Vaasassa

Vaasan alueen energiasektorin yrityksissä on pulaa osaavista työntekijöistä, joten heitä rekrytoidaan ulkomaita myöten. AELin rahoittamassa tutkimushankkeessa rakennetaan yhteistyömallia osaajien saannin varmistamiseksi.

Vaasan seutu ja Wärtsilä valikoituvat hankkeen ensimmäisiksi yhteistyökohteiksi useista eri syistä. Wärtsilällä on ollut jo aiemmin kiinnostusta kehittää alueen vetovoimaisuutta. Kuva: Wärtsilä Finland Oy

Jos työpaikkoja on tarjolla, mutta niihin ei löydy osaavaa työvoimaa, yrityksen ja koko alueen kilpailukyky kärsii. Tätä ongelmaa yritetään taklata E2 Tutkimuksen ja Wärtsilä Finland Oy:n Kansainvälistä työvoimaa energia-alan yrityksiin Pohjanmaalla -kehittämishankkeella, jossa etsitään uudenlaisia rekrytoinnin väyliä Vaasan alueen energiaklusterille – erityisesti Wärtsilä Finland Oy:lle ja sen alihankkijoille eli verkostoyrityksille.

Hankkeen avulla pyritään kehittämään uusia yhteistyötapoja, joilla veturiyritykset ja niiden verkostoyritykset yhdessä muiden sidosryhmien kanssa helpottavat ulkomaisten osaajien rekrytointia.

”Näille veturiyritykselle on tärkeää, että myös verkostoyrityksille riittää osaavia työntekijöitä, koska se mahdollistaa niin veturiyritysten kuin verkostoyritystenkin menestymisen”, sanoo hanketta vetävä johtaja Mari K. Niemi E2 Tutkimuksesta.

Vireä ja kansainvälinen Vaasan seutu pilottikohteena

Vaasan seutu ja Wärtsilä valikoituvat hankkeen ensimmäisiksi yhteistyökohteiksi useista eri syistä.

”Pohjanmaa ja Vaasan seutu ovat kansainvälisiä ja vireitä kasvukeskuksia. Alueella on menestyviä yrityksiä, jotka rekrytoivat jatkuvasti lisää työntekijöitä. Tarpeeksi osaavista työntekijöistä on pulaa, joten heitä on löydettävä uusin keinoin lisää. Wärtsilällä taas on ollut jo aiemmin kiinnostusta kehittää alueen vetovoimaisuutta. Yhteistyömme sai siksi upean ja lentävän lähdön”, Mari K. Niemi sanoo.

Hankkeella pyritään tukemaan alueen taloudellista kasvua ja vetovoimaa. Wärtsilä haluaa olla aktiivisesti mukana tässä kehittämistyössä.

”Pula osaavasta työvoimasta voi olla kasvun jarru. Haluamme omalta osaltamme huolehtia osaajien riittävyydestä. Suomen ja Pohjanmaan vetovoima vahvistuu, kun otamme yhdessä vastuuta tänne muuttavien osaajien urakehityksestä ja tuotamme yhdessä ratkaisuja myös puolisoiden työllistymiseen”, sanoo Kai Kamila, Lead HR Business Partner, Energy Services, Wärtsilä Finland Oy.

Hanke on aloitettu Pohjanmaalta, mutta se on monistettavissa muille alueille myöhemmin.

”Tavoitteena on luoda malli, jossa alueelliset yritykset ja sidosryhmät ottavat yhdessä vastuuta muun muassa osaajien riittävyydestä, urapoluista sekä puolisoiden työllistymisestä”, Mari K. Niemi kertoo.

”Toivomme hankkeen kehittämiseen mukaan esimerkiksi yrittäjiä, ministeriöitä, yrittäjäjärjestöjä, kauppakamareja ja alueellisia kehittämisyhtiöitä kaikkialta Suomesta”, sanoo Mari K. Niemi, hanketta vetävä johtaja, E2 Tutkimuksesta.

Hanke käyntiin apurahan turvin

E2 Tutkimus on monitieteinen ja riippumaton tutkimuslaitos. Kansainvälistä työvoimaa energia-alan yrityksiin Pohjanmaalla -kehittämishanke saatiin alulle AELin myöntämän 40 000 euron apurahan turvin alkuvuodesta 2025. Hanke on nyt saanut AELilta lisää toiset 40 000 euroa sen laajentamista varten.

”Meillä oli Wärtsilän Kai Kamilan kanssa tämä tutkimusidea jo valmiina, ja etsimme sille rahoitusta. Kun AEL sitten haki ratkaisuja, jotka helpottaisivat ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden rekrytointia, haimme apurahaa. Onneksi sen saimme ja pääsimme aloittamaan hankkeemme”, Mari K. Niemi iloitsee.

Alkuvuoden 2025 aikana E2 Tutkimus on haastatellut useita Wärtsilän ja sen verkostoyritysten edustajia. Toukokuun lopussa on vuorossa kaksi paikallista työpajapäivää Vaasassa.

”Ensimmäisen päivän järjestämme Wärtsilän kanssa. Olemme kutsuneet paikalle Wärtsilän verkostoyritysten edustajia kuulemaan haastatteluista saatuja tuloksia ja keskustelemaan niistä. Lisäksi kehitämme työpajoissa mallia eteenpäin. Jo nyt on tullut ilmi, että monella PK-yrityksellä on selkeä halua kehittää rekrytointiprosessejaan.”

Toisena päivänä E2 Tutkimus kutsuu koolle alueen muita yrittäjiä sekä sidosryhmiä, kuten Vaasan kaupungin edustajia, Vaasassa toimivien korkeakoulujen edustajia sekä työvoimaviranomaisia.

”Heidän kanssaan on tarkoitus pohtia, millainen rooli alueen muilla toimijoilla kehitettävässä yhteistyömallissa on. Eli esimerkiksi sitä, voisivatko nämä yritykset ja julkinen sektori olla mukana tukemassa maahan muuttavien osaajien puolisoiden työllistymistä”, Mari K. Niemi kertoo.

Työpajapäivien jälkeen E2 Tutkimus kokoaa Vaasasta saadut opit, havainnot ja suositukset. Sen jälkeen tutkimusta laajennetaan muualle Suomeen.

”Olemme yhteydessä muihin veturiyrityksiin Suomessa, jotta ne pääsevät antamaan mallista palautetta ja kokeilemaan sen hyödyntämistä jatkossa itse.”

Hankkeesta saatuja tutkimustuloksia käydään läpi loppuvuoden julkistamistilaisuudessa. Siellä niin E2 Tutkimus kuin mukana olleet yrityksetkin kertovat havainnoistaan ja opeistaan. Tarkoituksena on samalla sitouttaa alueellisia toimijoita mahdollisimman laajasti mukaan, jotta hanke saadaan muutettua konkreettisesti toiminnaksi.

”Julkistamistilaisuus on kaikille avoin ja se järjestetään verkossa. Toivomme mukaan esimerkiksi ministeriöitä, yrittäjäjärjestöjä, kauppakamareja ja alueellisia kehittämisyhtiöitä kaikkialta Suomesta. Eli toimijoita, jotka työskentelevät tämän teeman parissa jo muutenkin. Näin hankkeen opit saadaan mahdollisimman laajasti tietoisuuteen ja hyödyksi eri puolilla Suomea.”

Laaja yhteistyötä parhaiden tulosten saamiseksi

Tutkimus E2 on tehnyt Kansainvälistä työvoimaa energia-alan yrityksiin Pohjanmaalla -kehityshankkeessa yhteistyötä paitsi veturi- ja verkostoyritysten, myös Business Finlandin Work in Finland -yksikön kanssa.

”Olen valtavan iloinen tästä mahdollisuudesta, koska se tuo jatkuvuutta hankkeellemme. Business Finlandissa tehdään paljon yhteistyötä ero puolilla maata toimivien veturiyritysten kanssa jo ennestään”, Mari K. Niemi sanoo.

Business Finlandin Work in Finland -yksikön johtaja Laura Lindeman kertoo, että osaavan työvoiman riittävyyden varmistaminen on heidän työnsä ytimessä. Jos työvoimaa ei ole tarpeeksi, investoinnitkin voivat jäädä saamatta.

”Osaajat sekä mahdollistavat yritysten kehittymistä ja kasvua että auttavat saamaan investointeja. Jos maassa tai alueella ei pystytä varmistamaan osaavan työvoiman riittävyyttä, investointi jää saamatta. Siksi olemme mielellämme mukana kehittämässä malleja, joilla työvoiman tarpeeseen vastataan”, Laura Lindeman sanoo.

Myös hankkeen rahoittaja AEL-säätiö pitää E2:n tutkimushanketta tärkeänä koko Suomen kannalta.

”Haluamme parantaa suomalaisen yhteiskunnan kilpailukykyä ja luoda menestystä työelämään. Tässä hankkeessa arvokasta on yritysten ja sidosryhmien yhteistyö osaajapulaan vastaamisessa. Työllä on potentiaalia hyödyttää Pohjanmaan lisäksi Suomea laajemminkin”, sanoo Riikka Heikinheimo, AEL-säätiön hallituksen jäsen.

Vinkki apurahahakemuksen tekoon

”Lue hakemusta tehdessäsi tarkasti, mikä on AEL-säätiön tarkoitus ja mikä on haun tarkoitus. Meillä tutkijoilla on joskus omia intohimoja tutkimuksen aiheeksi, mutta ne eivät välttämättä mene yksiin säätiön haun kanssa. Vaikka idea olisi kuinka hyvä, apurahaa on vaikea saada, jos se ei osu säätiön asettamiin raameihin. Kaikki, mitä säätiö mainitsee haussa, kannattaa ottaa vakavasti. AELin haku on erittäin hakijaystävällinen. Onnea matkaan!”

Mari K. Niemi

Lue lisää

Historia

Säätiömme juuret ovat viime vuosisadan alussa, jolloin Suomi oli voimakkaan teollistumisen edessä. Tarvittiin monenlaista koulutusta ja tähän tarpeeseen vastasi vuonna 1922 perustettu Ammattienedistämislaitos.

Pysy ajan tasalla!

Kirjaudu sisään​