AEL-säätiön apurahojen turvin luodaan kestävää tulevaisuutta

AEL-säätiön rahoittamat hankkeet edistävät suomalaista osaamista, vastuullisuutta, teknologiaa ja kestävää liiketoimintaa konkreettisilla ja vaikuttavilla tavoilla. Säätiön myöntämillä apurahoilla saatiin paljon aikaan vuonna 2024.

AImiten: Äly kuuluu kaikille (30 000 euron apuraha)

Äly kuuluu kaikille -hankkeen tavoitteena oli kehittää PK-yrityksille suunnattu sivusto sekä Tekoälyapureita, jotka tehostavat tekoälyn (AI) hyödyntämistä liiketoiminnassa.

”Käynnistimme hankkeen, koska olimme huolissamme, että monet pk-yritykset olivat jäämässä jälkeen digitalisaation ja tekoälyn tuomista mahdollisuuksista. Kehittämiemme Tekoälyapurien avulla jokainen yritys voi lähtötasostaan riippumatta lähteä tutkimaan, miten tekoälyä voisi hyödyntää omassa liiketoiminnassa”, sanoo Sampsa Sironen AImitenistä.

Hankkeessa toteutettiin kyselytutkimus, jonka mukaan yli puolet vastanneista PK-yrityksistä näki tekoälyn hyödyntämisen suurimpana haasteena osaamisen puutteen. Yritysten avuksi luotiin Tekoälyapurit Tuukka, Anna ja Mike, jotka kukin ovat erikoistuneita eri käyttötarkoituksiin. Tuukka tuottaa yrityskohtaisia tekoälyraportteja kahdessa minuutissa, Anna on suomenkielinen tekoälyavustaja ja Mike englanninkielinen vastine.

Hankkeessa luotiin myös oma verkkosivusto, johon koottiin laaja tietopankki tekoälyn perusteineen, käyttökohteineen ja työkalusuosituksineen.

Tutustu Tekoälyapureihin täällä!

AImitenin luomat Tekoälyapurit auttavat yrityksiä kartoittamaan tekoälyn hyödyntämisen mahdollisuuksia.

Arkkitehtitoimisto Skammi: Kiertotalous pientalorakentamisessa (10 000 euron apuraha)

Kiertotalous pientalorakentamisessa -hankkeen tarkoituksena oli tuottaa yleisesti saatavilla olevaa materiaalia kiertotalouden edistämiseen pientalorakentamisessa ja asumisessa.

Skammin verkkosivuille tuotettiin kattava paketti tietoa ja visuaalista materiaalia kierrätysmateriaalien hyödyntämisestä rakentamisessa. Hanke huipentui kahdeksaan avoimeen rakentajailtaan ja osallistumiseen URF-festivaaliin, jossa Skammi esitteli kierrätysmateriaalista tehdyn kärrysaunan.

Lisäksi julkaistiin artikkeli ARK-lehdessä ja koottiin Habitareen esimerkkikokonaisuus kierrätysmateriaaleista. Työn aikana havaittiin, että valokuvamateriaalista on puutetta, mikä kertoo kiertotalouden rajallisesta näkyvyydestä suomalaisessa arkkitehtuurissa. Tähän kiertotaloushanke tarjosi konkreettisia parannuksia. Tulevaisuudessa materiaalia aiotaan laajentaa oppilaitos- ja kansalaisopistokäyttöön.

”Olemme tyytyväisiä hankkeen tuloksiin. Tapahtumien lisäksi meille kertyi tietoa ja näkemystä alan tilanteesta, kuluttajien asenteista sekä median kiinnostuksesta. AEL Säätiön apuraha mahdollisti käytännön toimet ja toimi meille myös hyvin merkittävänä rohkaisuna”, sanoo arkkitehti SAFA Satu Ratinen hankkeen työryhmästä.

Skammin arkkitehtien kirjoittama asiantuntija-artikkeli julkaistiin ARK-lehdessä 2/2024 otsikolla ”Arkkitehti ja muotoilija rojun äärellä”.

Lue lisää kiertotaloudesta täältä: Arkkitehtitoimisto Skammi

Arkkitehtitoimisto Skammi edistää kiertotaloutta pientalorakentamisessa.

Brinter AM Technologies: Biotulostuksen avoin ekosysteemi (150 000 euroa kahdelle kaudelle)

Brinter kehitti apurahahankkeessaan tekoälypohjaista 3D-mallinnusta ja uutta avointa tiedostomuotoa. Niiden tavoitteena on madaltaa uuden teknologian käyttöönoton kynnystä sekä tutkimuksessa että teollisuudessa.

”3D- ja 4D-biotulostusteknologian käyttöä terveydenhuollossa hidastavat yrityskohtaiset järjestelmät, monimutkaiset ohjelmistot sekä oppimisen merkittävät alkuhaasteet. Me halusimme ratkaista nämä haasteet. Uskomme, että avoimet teknologiat ja tekoäly yhdessä voivat mullistaa bioprinttauksen tulevaisuuden”, sanoo toimitusjohtaja Tomi Kalpio Brinteristä.

Brinterin kehittämä järjestelmä mahdollistaa 3D-mallien luomisen chat-pohjaisesti tekstin tai kuvan perusteella. Testivaiheessa tuotettiin yli 200 mallia, joista 85 prosenttia oli suoraan yhteensopivia erilaisten bioprinttausalustojen kanssa.

Avoimen arkkitehtuurin ja chat-pohjaisen järjestelmän avulla laajempi yleisö pääsee käsiksi biotulostusteknologiaan, mikä edistää uusien sovelluksien kehittämistä ja työelämän kilpailukykyä. Projekti antaa suomalaisille terveydenhuollon ja bioteknologian yrityksille mahdollisuuden kehittää uusia tuotteita, liiketoimintamahdollisuuksia ja globaalia kilpailuetua biotulostusteknologian avulla.

Projektissa syntyi merkittävä innovaatio, 3mfbio-niminen avoin tiedostoformaatti, joka tukee biotulostuksen geometrisia ja biologisia muuttujia. Se on yhteensopiva yleisten tiedostomuotojen kanssa ja mahdollistaa datan siirron eri alustojen välillä. Tämä tehostaa tutkimustyötä ja parantaa tulosten toistettavuutta.

Lue lisää! https://brinteram.com/ ja  https://3mfbio.com/

Brinter AM Technologies Oy kehittää ja valmistaa 3D-biotulostusteknologiaa lääke- ja bioteknologiateollisuudelle.

Demos Helsinki: Vihreän osaamisen tutka (29 000 euron apuraha)

Demos Helsinki kehitti Vihreän osaamisen tutkan, joka tarjoaa konkreettisia ratkaisuja organisaatioiden osaamisen lisäämiseen.

”Vihreä siirtymä ei tarkoita pelkästään teknisiä taitoja, vaan myös työntekijöiden kykyä sopeutua tuleviin muutoksiin ja johtaa muutosta omalla alallaan”, sanoo Lead Capacity Building Mikael Sokero Demos Helsingistä.

Vihreän osaamisen tutkassa on koottu tutkimustieto ja hiljaiset signaalit selkeäksi paketiksi. Tietopaketti perustuu kattavaan kirjallisuuskatsaukseen, asiantuntijahaastatteluihin ja kahteen syventävään yrityshaastatteluun. Tutkan kolme työkalua auttavat yrityksiä haasteiden tunnistamisessa, osaamistarpeiden analysoinnissa ja toimenpiteiden kehittämisessä.

Tutkan ydinviesti organisaatioille on selkeä: vihreä siirtymä ei ole pelkkä lakisääteinen velvoite tai yritysvastuuhanke, vaan strateginen valinta, jonka tulee vaikuttaa organisaation kaikkiin tasoihin aina operatiivisista prosesseista kulttuuriin ja johtamiseen.

Julkaisu on avoimesti saatavilla. Se on saanut jo laajasti huomiota asiantuntijaverkostoissa ja sosiaalisessa mediassa.

Vihreän osaamisen tutkan löydät täältä!

Ethica: Uudistavan liiketoiminnan koulutus ja viestintä (16 000 euron apuraha)

Ethican apurahahanke keskittyi siihen, miten uudistava liiketoiminta – eli liiketoiminta, joka tuottaa positiivista vaikutusta ympäristöön ja yhteiskuntaan – saadaan yritysten tietoisuuteen ja arkeen. Kyseessä on jatkohanke liiketoiminta-ajattelua uudistaville pelikorteille, joiden kehittämiseen AEL myönsi apurahan vuonna 2022.

”Sellaiset yritykset ja asiantuntijat, jotka haluavat todellista muutosta, näkevät uudistavan liiketoiminnan todella tärkeänä ja jopa välttämättömänä muutoksena. Saamamme palautteen mukaan uudistava liiketoiminta tuo vastuullisen liiketoiminnan kunnianhimoisille pioneereille lisää toivoa ja myös tukea hyvien, samaan suuntaan kulkevien kumppanuuksien kautta. Se oli yksi tämän hankkeen tärkeä anti”, sanoo toimitusjohtaja Paula Fontell

Hankkeessa tuotettiin kolmen blogin sarja, joissa avattiin uudistavan liiketoiminnan perusteita ja mahdollisuuksia eri toimialoilla. Näitä tukemaan tuotettiin myös kolme podcast-­jaksoa.

Tärkein ja vaikuttavin osa projektia oli suuri, avoin koulutuspäivä Suomenlinnassa, johon osallistui 40 henkilöä 27 organisaatiosta. Koulutuksessa pureuduttiin uudistavaan ajatteluun, yritysten nettopositiivisiin vaikutuksiin ja kumppanuusverkostojen rakentamiseen. Koulutus sai osallistujilta paljon näkyvyyttä ja kiitosta heidän omissa viestintäkanavissaan.

Blogitekstit löytyvät sivustolta: https://www.ethica.fi/journal/

Suomen Nuorkauppakamarit: Vastuullinen Bisnes -haaste (15000 euron apuraha)

Vastuullinen Bisnes -haaste on hanke, joka tähtää suomalaisen elinkeinoelämän vastuullisuuden lisäämiseen ja vastuullisuusosaamisen kehittämiseen. Hankkeessa kerättiin inspiroivia esimerkkejä vastuullisesta liiketoiminnasta ja jaettiin niitä laajasti.

Hankkeessa rakennettiin Vastuullinen Bisnes -oppimisalusta, joka tarjoaa konkreettista koulutusta vastuullisuuden eri osa-alueista: ekologisesta, taloudellisesta, sosiaalisesta ja teknologisesta vastuullisuudesta. Oppimisalustan viisi moduulia sisältävät asiantuntijavetoisia webinaaritallenteita, konkreettisia työkaluja ja esimerkkejä, joiden avulla yritykset voivat kehittää omaa vastuullisuustyötään.

Hanke oli näkyvästi mukana useissa tapahtumissa, kuten Suomi Areenassa, Tampere Business Festivalilla ja Ylen Hyvin Sanottu -festivaalilla. Projekti sai aikaan laajaa keskustelua vastuullisuudesta ja madalsi kynnystä sen jalkauttamiseen pk-yrityksissä. Yhteistyössä oli mukana 20 organisaatiota.

”Hankkeen kautta yhteistyökumppanimme ylsivät vastuullisuustyössään uudelle tasolle. Saavutimme monilta osin asettamamme tavoitteet apurahan ja sen mahdollistaman laaja-alaisen yhteistyön kautta”, sanoo Suomen Nuorkauppakamarit ry:n toiminnanjohtaja Sini Havukainen.

Tulokset ja materiaalit on jaettu avoimesti digitaalisilla alustoilla, ja hanke on sidottu osaksi kansallisia vastuullisuusohjelmia.

Tutustu maksuttomaan koulutuskokonaisuuteen tästä

Vastuullinen Bisnes työkalupakin sisältöihin johdattelevat hankkeen projektipäällikkö Mikko Oskari Eskola ja senior advisor Mari Männistö yhdessä monialaisten asiantuntijoiden kanssa.

AEL-säätiö jakaa apurahoja myös tänä vuonna! Apurahahaku on jatkuva ja päätöksiä apurahojen myöntämisestä tehdään kvartaaleittain. Apurahaa voit hakea täältä!

Lue lisää

Historia

Säätiömme juuret ovat viime vuosisadan alussa, jolloin Suomi oli voimakkaan teollistumisen edessä. Tarvittiin monenlaista koulutusta ja tähän tarpeeseen vastasi vuonna 1922 perustettu Ammattienedistämislaitos.

Pysy ajan tasalla!

Kirjaudu sisään​