Mitä kuuluu vuoden 2022 apurahansaajille? ­

AEL-säätiö myönsi 168 000 euroa apurahaa erilaisiin hankkeisiin. Luvassa on vaikuttavia lopputuloksia aina vastuullisuuspelikorteista akkualan koulutukseen.

Suomen Muotoilusäätiön toimitusjohtaja Heli Pöyry kertoi AEL:n toukokuisessa apurahaseminaarissa hankkeensa kuulumisista.

AEL-säätiö myönsi ensimmäiset apurahansa vuonna 2022. Kaikki seitsemän apurahan saanutta hanketta ovat hyvässä vauhdissa tai jopa loppusuoralla. Ensimmäiset niistä valmistuvat jo kesällä, jolloin myös muut yritykset ja organisaatiot pääsevät hyödyntämään lopputuloksia.

”Apurahoilla on ollut keskeinen rooli hankkeiden toteutumisessa. Ne ovat mahdollistaneet niin riittävät työtunnit kuin tärkeät markkinoinnin ja viestinnän toimenpiteetkin. Erityisesti pienemmät toimijat kokevat, että apuraha parantaa mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun”, summaa AEL:n toimitusjohtaja Kari Juntunen hankkeiden kuulumisia.

Malli maahanmuuttajien työllistämiseen

AIDA impact, apuraha 35 000 euroa

Yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Elina Siira: ”Haluamme tarjota maahanmuuttajille väylän suomalaiseen työelämään ja tukea uuteen maahan kotoutumista. Olemme käyttäneet apurahan syksyllä 2023 julkaistavaan työllistämismallit-pamflettiin, joka on rakennettu omien kokemuksiemme pohjalta. Olemme huomanneet, että ensimmäisen työpaikan merkitys on maahanmuuttajalle valtavan tärkeä kotoutumisen kannalta: se tarjoaa usein ensimmäisen yhteisön, johon kuulua uudessa maassa.”

AIDA impact on Helsingissä toimiva yhteiskunnallinen muotialan yritys.

 

Interaktiivinen valmennusohjelma luo uusia kestäviä liiketoimintoja

Nordic Start Up Ventures, apuraha 32 000 euroa

Tomi Terentjeff: ”Kehitimme valmennusohjelman, joka ohjaa kestävien ja ketterien liiketoimintojen rakentamiseen. Valmennus toteutetaan digitaalisesti. Yrittäjät saavat suorituksesta sertifikaatin, joka todistaa heidän osaamisensa kestävän ja vihreän liiketoiminnan kehittämisessä. Valmennus tehdään yhteistyössä MorrowX-nimisen yrityksen kanssa, joka on erikoistunut kestävään ja ympäristöystävälliseen kehitykseen. Valmennus julkaistaan kesällä.”

Nordic Startup Ventures pyörittää valmennusohjelmia startup-yrityksille ja organisaatioille. Valmennusohjelmissa hyödynnetään kansainvälistä verkostoa.

 

Intensiivinen koulutus lisää akkualan osaamista

Vaasan ammattikorkeakoulu, apuraha 30 000 euroa

Tekniikan yliopettaja Juho Heiska: ”Olen haaveillut pitkään akkualan intensiivikurssista ammattikoulun opettajille. Akkualaa opetetaan lähinnä yliopistoissa, ja tarvitsemme lisää käytännön tekijöitä alalle. Järjestämme apurahan tuella päivän intensiivikurssin Vaasassa, joka sisältää luentoja ja käytännön demoja, jossa osallistujat pääsevät itse kokoamaan akkuja. Olemme selvittäneet osallistujien odotuksia koulutuksesta, jotta voimme hyödyntää koulutuspäivän parhaalla mahdollisella tavalla.”

Vaasan ammattikorkeakoulu on 3 000 opiskelijan ja 180 asiantuntijan monialainen koulutusyhteisö, jolla on pitkät perinteet ja vankka osaaminen tekniikan alojen koulutuksessa.

 

Luovan alan ammattilaisille webinaarisarja uusista teknologioista

Patternsfrom Agency, apuraha 25 000 euroa

Toimitusjohtaja Jenni Moberg: ”Järjestämme luovan alan tekijöille webinaarisarjan uusista teknologioista ja niiden kaupallisista mahdollisuuksista. Haluamme tuoda NFT-teknologiaan ja metaversumiin luovan alan näkökulman ja saada myös yksinyrittäjät kiinnostumaan niiden tarjoamista liiketoimintamahdollisuuksista. Webinaarisarja kestää vuoden 2023 loppuun saakka. Ensimmäisissä tilaisuuksissa on ollut noin sata osallistujaa keskustelemassa ja oppimassa uutta. Mukana on ollut luovan alan yrittäjiä ja kehittäjätahoja sekä alan yrityksiä.”

Patternsfrom Agency on Pohjoismaiden suurin tekstiili- ja pintasuunnittelupalveluja tarjoava organisaatio, joka tarjoaa tekstiilisuunnittelijoille väylän kansainvälisille markkinoille ja ylläpitää luovan alan tekijöiden verkostoa.

 

Pelikortit johdattavat uudenlaiseen liiketoiminta-ajatteluun

Ethica, apuraha 18 000 euroa

Kiertotalousstrategi Ville Grönlund: ”Olemme käyttäneet apurahan liiketoiminta-ajattelua uudistavien pelikorttien luomiseen. Tavoitteenamme oli laajentaa yritysjohtajien ajattelua ja tarjota konkreettisia keinoja uudistavaan liiketoimintaan. Vastuullisuusasiat mielletään helposti vain esimerkiksi hiilijalanjäljen laskemiseksi, vaikka tosiasiassa pitäisi miettiä, miten yritys luo kilpailuetua ja pysyy kilpailukykyisenä isossa murroksessa. Haluamme haastaa yritysjohtajat ajattelemaan regeneratiivista kasvua: miten yritys luo kannattavaa kasvua ja samalla antaa maapallolle enemmän kuin itse kuluttaa. Julkaisemme ajattelua tukevat pelikortit toukokuussa.”

Ethica on uudistavaan kiertotalouteen erikoistunut asiantuntijaorganisaatio.

 

Kilpailu kerää talteen parhaita työllistämiskäytäntöjä

Suomen nuorkauppakamari, apuraha 15 000 euroa

International Employer of the Year -kilpailun projektipäällikkö Iiro Ignatius: ”Järjestämme vuosittain International Employer of the Year -kilpailun. Palkitsemme yrityksiä, jotka edistävät monimuotoisuutta sekä sitouttavat ja rekrytoivat uusia osaajia. Kilpailu on osa monimuotoisuus – uusi supervoima työelämään (MUST) -hanketta, joka tuo esiin kansainvälistymisen ja hyvän johtamisen merkitystä tulevaisuudessa. Hanke on Suomen Nuorkauppakamarien yhteinen. Kilpailuun voi osallistua kesän aikana, ja palkitsemme voittajan marraskuussa 2023. Koostamme kilpailuun osallistujien vastauksista koulutusmateriaalin, jota hyödynnetään nuorkauppakamarin koulutuksissa. Apurahan avulla uudistamme kilpailun brändiä ja parannamme sen tunnettuutta.”

Suomen Nuorkauppakamarit on edelläkävijöiden kasvualusta, joka haluaa viedä jäseniään ja yhteiskuntaa kohti parempaa johtajuutta ja vastuullisia tekoja. Nuorkauppakamareilla on yli 5 000 jäsenen sekä alumnin verkosto.

 

Työkalupakki yritysten vastuullisuusviestinnän tueksi

Suomen Muotoilusäätiö, apuraha 13 000 euroa

Toimitusjohtaja Heli Pöyry: ”Haluamme parantaa pienten ja keskisuurten yritysten valmiuksia vastuullisuustekoihin ja -viestintään. Olemme kevään aikana työstäneet apurahan tuella yrityksille työkalupakkia, johon olemme koonneet vastuullisuustekoja kuvastavat symbolit ja esimerkkejä niiden käyttötarkoituksesta. Kaikki vastuullisuusteot ovat tärkeitä, pienetkin ja haluamme auttaa yrityksiä tekemään vastuullisuusteot näkyväksi. Työkalupakki julkaistaan 11.5.2023 Lahti Design Weekilla ja se tulee löytymään vapaasti saatavilla Säätiön verkkosivuilla.

Suomen muotoilusäätiö edistää muotoilun käyttöä suomalaisissa yrityksissä ja auttaa yrityksiä ymmärtämään muotoilun mahdollisuudet.

Lue lisää

Historia

Säätiömme juuret ovat viime vuosisadan alussa, jolloin Suomi oli voimakkaan teollistumisen edessä. Tarvittiin monenlaista koulutusta ja tähän tarpeeseen vastasi vuonna 1922 perustettu Ammattienedistämislaitos.

Pysy ajan tasalla!

Kirjaudu sisään​